En dit is hoe het begon…

En dit is hoe het begon…

In 2017 schreef Maurice Graef van KERNgezond het volgende artikel

December 2017
“Bezorgde moeder zet Landgraaf in beweging”

LANDGRAAF

Op 28, 29, 31 mei en 1 juni 2018 zal gemeentehuis Landgraaf het vertrek- en aankomstpunt zijn van de allereerste Avond4daagse Landgraaf. Tevens is dit het kick-off moment voor de gemeente Landgraaf als JOGG gemeente. JOGG staat voor Jongeren op Gezond Gewicht.

De deelnemers kunnen elke avond kiezen uit 2 afstanden: 2,5 en 7,5 kilometer. De jeugd en jongeren van Landgraaf in beweging krijgen is het eerste doel, maar wat is er leuker dan meelopen met het hele gezin? Iedereen is dus welkom om samen in beweging te komen tegen een aantrekkelijk tarief van € 5,-. De gezonde versnaperingen onderweg zijn zelfs gratis.

Initiatiefneemster is Judith Wintjens, moeder van drie zoons in de leeftijd van 4, 7 en 9 jaar. Na de bevalling van haar 3e zoon heeft Judith haar leefwijze enorm moeten aanpassen om 20 kilo af te vallen. Ze werkt als coördinator van alle pedagogisch medewerkers op OBS Wereldwijs in Landgraaf en ze werd enorm geïnspireerd toen deze school deel ging uitmaken van de pilot De Gezonde Basisschool van de Toekomst. OBS Wereldwijs biedt kinderen dagelijks beweegonderwijs van hoog niveau en zorgt tussen de middag voor een gezonde uitgebalanceerde lunch voor alle kinderen. De hele dag door drinken de kinderen water uit speciale bidons. Na bijna drie jaar pilot is Judith overtuigd dat kinderen op haar basisschool vitaler zijn, een verbeterde coördinatie hebben, meer concentratie opbrengen en meer plezier hebben. Ze leren dat gezond ook lekker kan zijn. Veel kinderen denken nog steeds dat gezond vooral vies is, en dat fastfood alleen maar lekker is. Op school ervaren ze dat dit niet zo is. En juist een gezonde leefstijl geeft de mogelijkheid om ook eens te genieten van een vette hap. Judith leerde dat om af te vallen de 80 – 20% regel geldt; 80% je voeding aanpassen en 20% zit het in het bewegen. Gevolg: Judith zelf viel nog eens 10 kilo af en mag zich nu KERNgezond noemen.

De kinderen ervaren ook dat bewegen goed is voor lichaam en geest, maar bovenal dat bewegen leuk en creatief kan zijn. Ze zitten lekker in hun vel, hebben meer plezier en kunnen de concentratie langer vast houden. De kinderen voelen zich bewust en vitaal!

De gezonde leefstijl op de basisschool heeft ze ook thuis voor het gezin doorgetrokken. Kleinere porties verdeeld over de dag. Gezonde tussendoortjes in de vorm van rijstwafels, veel water en veel bewegen hebben ook daar hun effect. Uiteraard afgewisseld met een keer een vette hap en/of een lekker wijntje. Of een avondje stappen. Balans is het toverwoord. Judith voelt zich er heerlijk bij. Vitaal vooral! Een paar jaar geleden gestart als wandelaar rent ze tegenwoordig 15 kilometer ruim binnen 90 minuten. Wat een powerwoman!

Maar Judith ziet om haar heen dat veel mensen moeite hebben om hun leefstijl aan te passen. Dat er in de hele regio veel overgewicht heerst. Mensen te weinig bewegen. Te ongezond eten. Judith voelt zich geroepen om letterlijk en figuurlijk mensen in beweging te krijgen. Als bezorgde moeder wil ze ook buiten de eigen school zorgen voor lachende gezichten van kinderen die lekker in hun vel zitten. Haar steentje bijdragen aan kids die zich bewust zijn van het voordeel van een gezonde leefstijl.

Zo meldde ze zich als een soort burgerinitiatief bij de gemeente Landgraaf met het plan om een avondwandelvierdaagse te organiseren. Voordat ze het goed en wel besefte was haar plan door de gemeente omarmd en mag ze zich inmiddels voorzitter noemen van de werkgroep Avond4daagse Landgraaf met daarin de door haarzelf gekozen leden Marco Reumkens, coördinator Gezonde Basisschool van de Toekomst, Ruben Smits van The Move Factory en Anouk Bisschops als JOGG regisseur van de gemeente Landgraaf.

Haar doel is om een daverend succes van de wandelvierdaagse te maken en honderden mensen te mobiliseren die met veel plezier gaan deelnemen aan deze happening. Met als gevolg meer energie en meer zelfvertrouwen. Maar vooral ook een aanzet tot een gezondere leefstijl en een vitaler leven. Een gezond lichaam en een gezonde geest.

Landgraaf en omgeving is gewaarschuwd: Judith komt in beweging! Wie volgt?